Finland

In Finland kennen ze brommobiel ook en zijn de regels zo goed als hetzelfde als in Nederland. 

In Finland moet men 16 jaar zijn om een brommobiel te kunnen besturen en uiteraard is hier een AM rijbewijs minimaal nodig.  Voor zover wij het hebben kunnen achterhalen dient men zich te houden aan de regels voor de auto, met een paar uitzonderingen.

Afwijkende (verkeers)regels

  • Dimlicht is ook overdag verplicht;
  • Vanaf 1 november tot en met 31 maart is het verplicht om winterbanden te gebruiken, een band met het M+S symbool en sneeuwvloksymbool wordt beschouwd als winterband;Al
    • Vanaf 1 december 2024 is alleen het M+S symbool niet meer voldoende.
    • In het Finse deel van Lapland zijn de winterbanden al verplicht vanaf half oktober tot en met half april.
  • Wanneer een onverharde weg een verharde weg kruist, dient de bestuurder op de onverharde weg al het verkeer (dus ook voetgangers) voor te laten gaan;
  • het is verboden om uw mobiel vast te houden tijdens het rijden.
  • Spijkerbanden zijn toegestaan in de winterperiode van 1 november t/m 31 maart. Buiten deze periode is het ook toegestaan mits  er winterse omstandigheden zijn en alleen wanneer de weg bedekt is met sneeuw en/of ijs. Spijkerbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd

Verkeersborden

Verboden voor voertuigen. Dit bord betekent verboden voor alle voertuigen, vergelijkbaar met ons bord, alleen dan een gele achtergrond in plaats van wit. Dit bord kan ook worden getoond door een politieagent vanuit zijn/haar voertuig, u bent dan verplicht om te stoppen/volgen. De brommobiel is dus niet toegestaan bij dit bord.

Verboden voor alle gemotoriseerde voertuigen. Dit bord behoeft verder geen uitleg. De brommobiel is niet toegestaan.

Verboden voor tractoren. Dit bord betekent heel simpel verboden voor tractoren, maar in het Finse wegenverkeerswet staat duidelijk beschreven bij dit bord . ''Het verbod geldt ook voor het besturen van een gemotoriseerde werkmachine en een lichte vierwieler.'' Dit houdt in dat de brommobiel niet toegestaan is! Het gaat namelijk officieel om voertuigen met een constructiesnelheid minder dan 60km/u.

Verboden voor bromfietsers. De brommobiel is hier zeer waarschijnlijk wel toegestaan, omdat bij het verbodsbord hierboven specifiek lichte vierwielers is genoemd. Daarom gaan wij ervan uit dat de brommobiel bij dit bord, net als in Nederland, wel toegestaan is.

Voertuigen met spijkerbanden verboden. Mocht u spijkerbanden onder je brommobiel hebben gemonteerd en dit bord tegenkomen, mag u niet verder rijden.

Minimumsnelheid. Dit bord geeft een minimumsnelheid aan van 50km/u. Dit betekent dat in dit geval je brommobiel niet verder mag rijden, de brommobiel is namelijk gelimiteerd op 45 km/u. Het bord kan andere snelheden aangeven, u mag alleen doorrijden bij snelheden onder de 45km/u.

Fins rijbewijs

Hieronder ziet u een voorbeeld van het rijbewijs in Finland, zoals u ziet is AM hier ook bekend en geeft dezelfde rechten qua voertuigen als in Nederland. Een eventuele code (beperking) wordt bij nummer 12 opgeschreven. Wanneer u alleen vierwielers mag besturen, komt hier 79.02 te staan, echter beperkt zich dit niet alleen tot vierwielige bromfietsen, maar ook driewielige bromfietsen