Verenigd Koninkrijk (en Ierland)

In het Verenigd Koninkrijk wordt de brommobiel microcar of quadricycle of light quadricycle genoemd.

het Verenigd Koninkrijk kent de microcars al sinds 1940 en is samen met onder andere Frankrijk één van de grondleggers van de brommobiel. Deze hadden vaak een bubbel-achtige vorm en ook grotere merken deden hier aan mee. Met de komst van wat kleinere auto's is de vraag naar de brommobiel in het Verenigd Koninkrijk weer een beetje afgenomen tot de jaren 90. Sinds 1992 staat de brommobiel opgenomen in de Europese wetgeving onder ''vierwielige bromfietsen''. In ieder land kunnen ze apart worden geclassificeerd en aparte regels gelden voor de brommobielen.  Ook gebruikt men geen km/u maar mph (miles per hour). 45 km/u staat gelijk aan ongeveer 28 mph.

Brexit

De Brexit heeft (vooralsnog) geen invloed op het rijden met een Nederlandse brommobiel in het Verenigd Koninkrijk. U heeft geen internationaal rijbewijs nodig, een Europees model is voldoende.

Afwijkende verkeersregels

Naast het feit dat men in het Verenigd Koninkrijk (Engeland en Ierland) links rijdt, zijn er nog andere bijzondere verkeersregels die ook betrekking hebben op de brommobiel.

 • Gebruik van de dutch reach is verplicht;
  • dit houdt in dat men de deur moet openen met de hand die het verste van de deur af is. Voor de bestuurder is dit dus de rechterhand, voor passagiers de linker (voor Nederlanders). De boete kan oplopen tot 1100 pond (ongeveer €1200,-)
 • Er geldt een hiërarchie van weggebruikers, dit wil zeggen dat de minst kwetsbare weggebruikers moeten uitkijken en goed moeten letten op kwetsbaardere weggebruikers.
  • fietsers mogen daarom midden op de rijbaan rijden, maar als er snelverkeer aankomt, moeten zij, tijdelijk, weer zo links mogelijk rijden.
 • U mag uw telefoon in het voertuig niet bedienen, dus ook niet als u stilstaat, u mag ook niet, als u stilstaat, door uw afspeellijst bladeren of foto's en/of filmpjes maken. Navigatiefuncties mogen alleen gebruikt worden als de telefoon in een houder staat.
  • De site van de regering geeft aan dat u wél uw telefoon mag gebruiken tijdens het rijden of stilstaan indien u
   • de hulpdiensten belt (999 of 112) maar alleen als veilig stoppen niet kan of onpraktisch is;
   • contactloos betaalt bij een drive-in restaurant;
   • u uw apparaat nodig heeft om automatisch te parkeren;
 • U mag niet op motorways (snelwegen) rijden, deze wegen worden veelal met de letter M aangegeven. 

Snelheidsverschil met brommobiel t.o.v. auto

Voertuig Binnen bebouwde kom Buiten de bebouwde kom
Auto 48 km/h (= 30 miles) 96 km/h (= 60miles)
Brommobiel 45 km/h (≈ 28 miles) 45 km/h (≈28 miles)