Nederland

In Nederland is de definitie van een brommobiel: ''bromfiets op meer dan twee wielen, die is voorzien van een carrosserie.''

Ondanks dat in Nederland de definitie van een brommobiel wel een bromfiets is, dient hij zich te gedragen als een motorvoertuig, dit blijkt uit artikel 2a van het RVV 1990. Dit betekent onder meer dat de brommobiel niet op het (brom-)fietspad, trottoir en in voetgangersgebieden mag komen.  En dat de plek op de weg de rijbaan is.

U mag in principe overal rijden, behalve de autosnelwegen, autowegen en wegen die gesloten zijn door middel van het verkeersbord C9. Voor verdere informatie zie de pagina verkeersborden.

Afsluitdijk

Zoals menig verkeersdeelnemer wel weet, is de afsluitdijk tot, minimaal, 2023 afgesloten voor bromfietsers, fietsers en brommobielen. Normaal kan (en mag) de brommobiel op de afsluitdijk over het bromfietspad rijden, maar deze is momenteel dicht. Gelukkig hoeft u niet onnodig om te rijden.

Als u belt met 0800-6040 of een mailtje stuurt naar loket@deafsluitdijk.nl wordt er alternatief vervoer geregeld, doe dit minimaal 2 dagen van te voren. Geef daarbij de volgende gegevens door: type voertuig, het aantal passagiers (en eventueel huisdieren), contactpersoon, e-mailadres, telefoonnummer, gewenste datum en tijdstip van ophalen + locatie (Den Oever: tegenover het busstation aan de Robbenoordstraat 3 of Kornwerderzand: op de parkeerplaats bij het tunneltje voor het Afsluitdijk Waddencenter).

Haringvlietbrug

De haringvlietbrug is de A59, maar parallel loopt een klein lokaal weggetje, dat toegestaan is voor alle weggebruikers. Deze weg kunt bereiken via de kruising Sluispad noord/Maltaweg of vanaf de andere kant via de kruising Molendijk/Weg Par Aan Ryksweg. Tot 2023 staan er verkeersregelaars om sluipverkeer (snelverkeer) te weren, maar langzaam verkeer is nog toegestaan.

Keizersveerbrug / A27

De Keizersveerbrug is een brugverbinding van Geertruidenberg naar Hank, vanuit Hank kan u doorreizen naar Gorinchem Als u uw navigatie op deze locatie instelt, gaat u tussen de 2 rijstroken van de A27 door. Dit is een speciale, afgeschermde, rijstrook voor tractoren en brommobielen.

Bovenstaande afbeeldingen zijn voor de richting Geertruidenberg - Hank. Voor de terugreis stel uw navigatie in op deze locatie.

Tweede Heinenoordtunnel

De Heinenoordtunnel valt onder A29, maar parallel ligt de Tweede Heinenoordtunnel, welke toegestaan is voor brommobielen en tractoren. Deze kunt bereiken, maar Google ziet deze weg als fietspad, dus wij zullen hier de 2 coördinaten van de twee ingangen aangeven.

Ingang 1 (Heienoord)

Ingang 2 (LET OP!) U dient via hier (Kilpad) te rijden, als u vanuit deze kant de Heinenoordtunnel in wilt.

Westerscheldetunnel

De westerscheldetunnel is een autoweg en is dus niet toegestaan voor brommobielen, maar bespaar tijd en rijdt niet om, er is een rechtstreeks alternatief! Hiervoor moet u bellen met Connexxion en geef aan dat u alternatief vervoer nodig heeft voor de Westerscheldetunnel in verband uw brommobiel. Dit moet vooraf worden aangemeld want hier komt een apart voertuig voor. Dit kan via 0113- 233 333  (minimaal 1 uur van te voren) een enkeltje kost ongeveer €5,- en kan alleen met pin betaald worden.

Snelheidsverschil van de brommobiel t.o.v. de auto

Voertuig Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom
Auto 50 km/u 80 km/u
Brommobiel 45 km/u 45 km/u