Tolwegen

In Noorwegen kent men tolwegen. Dit wordt vaak alleen gedaan op nieuwe wegen, als de kosten van de weg eenmaal gedekt zijn, heft men de tol vaak op. Hierdoor komt het voor dat de tol ook op kleinere, lokale, wegen geldt. Het is niet geheel duidelijk of de tol die wordt geheven ook voor brommobielen geldt. Bromfietsen zijn wel uitgezonderd. De tol geldt ook voor buitenlanders. 

 

Er zijn 2 manieren om de verschuldigde tol te betalen.

  1. Met een tolbadge. De tolbadge kunt u vrijwel gratis aanvragen bij diverse aanbieders. Hier kunt u uw bankrekening of creditcard aan koppelen en op deze manier eenvoudig uw verschuldigde tol betalen. Maakt u gebruik van de tolbadge, is de tol doorgaans gemiddeld 10% goedkoper. Uw tolbadge communiceert met de camera's, de tolbadge dient u in het midden van de voorruit achter de achteruitkijkspiegel (ongeveer 5 cm van de bovenkant af) te monteren.
  2. Op kenteken. Hiervoor moet u uw kenteken en adresgegevens registeren bij een aanbieder. Daarna kunt u met uw voertuig (langzaam) langs de camera's op de tolwegen rijden. Uw kenteken wordt gescand en uw rekening krijgt u thuis gestuurd. 

Registreert u zich niet voor de tol door middel van kenteken of tolbadge, dan riskeert u hoge boetes die zeker niet opwegen tegen de tolbedragen. 

Dit kastje heeft u, met goed zoeken, al vanaf €0,- er zijn diverse aanbieders met ook diverse prijzen, kijk hier goed naar! Dit kastje plakt u achter de spiegel, op ongeveer 5 cm van de bovenkant af. Deze communiceert met de tolcamera's als u langsrijdt. En registreert zo u rit. U krijgt de rekening, afhankelijk van u keuze, per post, e-mail of online. Sommige tolkastjes werken niet alleen binnen Noorwegen maar ook in Duitsland, Oostenrijk (enkel voor bussen en vrachtauto's), Denemarken en Zweden.