Litouwen

Een brommobiel in Litouwen wordt, vrij vertaald, omschreven als ''een lichte vierwieler met een maximum snelheid van 45km/u en een cilinderinhoud van niet meer dan 50cm2''.

Met andere woorden het voertuig is qua voertuigregels hetzelfde als die in Nederland en ook een AM rijbewijs is voldoende. Omdat Litouwen bij de Europese Unie hoort, accepteren ze alle rijbewijzen uit andere landen.

Afwijkende (verkeers)regels

  • van december - februari dienen er winterbanden (of 4 seizoenen banden) op de bromfiets en motorfietsen. Van maart - november is dit verplicht indien de rijbaan (gedeeltelijk) bedekt is met sneeuw en/of ijs
  • Bestuurders van lichte vierwielers (brommobielen) mogen alleen op de meest rechtse rijstrook rijden behalve:
    • om links af te slaan;
    • als u wilt omkeren;
    •  indien u een obstakel moet omzeilen;
    • als u rechtdoor wilt gaan, en dit niet de rechtse rijstrook (lees: voorsorteerstrook) is;
  • Er is een absoluut alcoholverbod voor bromfietsers en lichte vierwielers
  • Zolang de motor van het voertuig loopt, mag u geen mobiel of ander vergelijkbaar apparaat gebruiken, ook niet wanneer u stilstaat in de file of bij een stoplicht.
  • Als brommobiel dient u de rijbaan te gebruiken.
  • In woonwijken mag u bij het achteruit rijden of op parkeerplaatsen de gordel afdoen. In het kader van de veiligheid raden wij dit echter ten strengste af!
  • Op alle bromfietsen (ook brommobielen) dienen in principe helmen te worden gedragen tenzij de brommobiel een dichte carrosserie heeft (de meeste brommobielen in Nederland)
  • u mag niet op de autoweg of snelweg rijden.
  • Litouwen kent gereserveerde stroken voor pendelvervoer, vergelijkbaar met de busbaan in Nederland. Wanneer deze strook voorzien is van het symbool A+ en een symbool of ander bord (zie hieronder) mag ook worden bereden met de lichte vierwieler (brommobiel)

Als een rijstrook van dit bord (A+) en het bord van de motor (of markering op het wegdek) is voorzien, mag de brommobiel hier rijden voor zover wij het hebben kunnen achterhalen, dit kan ook voorkomen op onderstaande manier:

Ook hier mag u met de lichte vierwieler rijden, dit wordt expliciet beschreven in het Litouwse verkeersreglement. Taip pat betekent namelijk ook voor

Uiteraard geldt voor beide borden en regels: bij twijfel niet doen, vraag desnoods de lokale autoriteiten.

Verkeersborden en hun betekenis

Verboden voor alle voertuigen: Wanneer u een gehandicaptenparkeerkaart heeft, mag u dit bord wél voorbij rijden. In principe mag u hier dus niet met de brommobiel inrijden tenzij u een gehandicaptenparkeerkaart heeft. Bij twijfel vraag de lokale autoriteiten.
Bij twijfel, niet doen!

Het verkeer van motorvoertuigen, tractoren en zelfrijdende machines is verboden, met uitzondering van bromfietsen, motorfietsen zonder aanhanger. Zo luidt de officiële beschrijving, het is ons onduidelijk of het de brommobiel als auto of als bromfiets wordt gezien, daarom raden wij aan om hier niet door te rijden!

Het is verboden motorfietsen te besturen. Volgens de officiële betekenis geldt dit bord ook voor driewielers, vierwielers en zware vierwielers. Aangezien er specifiek ''vierwielers én zware vierwielers wordt beschreven, gaan wij ervanuit dat dit bord ook voor de brommobiel geldt. Bij twijfel kunt u de lokale autoriteiten om hulp vragen.

Verboden voor tractoren en zelfrijdende machines. De brommobiel mag hier dus wel rijden.

Inhalen verboden. Hier is het inhalen van voertuigen verboden. Met uitzondering van voertuigen die langzamer gaan dan 30km/u (zoals sommige tractoren en fietsers)

Verplicht in de brommobiel aanwezig

Omdat wij niet expliciet hebben kunnen vinden welke spullen er verplicht aanwezig moeten zijn in de brommobiel, gaan we ervan uit dat de spullen die verplicht in de auto moeten ook voor de brommobiel gelden.

 

  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidsvest
  • verbanddoos
  • brandblusser

Snelheidsverschil van de brommobiel t.o.v. de auto

Voertuig Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom
Auto 50km/u 70 / 90 km/u
Brommobiel 45 km/u 45 km/u

1) Er kan altijd een lagere snelheid dan de snelheid hierboven genoemd gelden. Uiteraard geldt de ter plaatse aangegeven snelheid.

2) Een lagere snelheid dan de maximumsnelheid van de brommobiel, dient ook te worden aangehouden door de brommobiel

3) op parkeerplaatsen geldt een maximumsnelheid van 20km/u